Allereerste blog – Verhalen vrijdag op zaterdag: wie goed doet, goed ontmoet

Hoi!

 

Mijn eerste officiële berichtje! Super leuk en spannend 😀

Het is vandaag natuurlijk zaterdag, maar ik wil alvast graag met jullie mijn allereerste verhaal met spreekwoord delen. Vanaf nu kun je iedere vrijdag een nieuw verhaal met bijpassend spreekwoord vinden op mijn blog #verhalen vrijdag!

 

Even een korte uitleg. De verhalen heb ik niet zelf verzonnen, die bestaan al. Ik heb bij elk verhaal een spreekwoord gezocht dat in het verhaal wordt uitgelegd. Zelf pak ik dit als volgt aan: ik schrijf het spreekwoord op het bord en vraag wat dat spreekwoord zou kunnen betekenen. Iedereen mag vertellen wat hij/zij denkt, zonder dat ik daarover uitlaat of het juist is of niet. Dan vertel ik het verhaal (je kunt de verhalen natuurlijk ook voorlezen, maar ik vind het leuker om te vertellen, dus even de hoofdlijn uit je hoofd leren en de rest verzin je er gewoon omheen! Gelukkig zijn de verhalen niet heel moeilijk en ken je sommige misschien al). Als het verhaal is afgelopen, vraag ik nogmaals wat dat spreekwoord dan zal betekenen. Het mooie hiervan vind ik dat de kinderen op het puntje van hun stoel echt super geconcentreerd zitten te luisteren en leren om een betekenis te achterhalen en bij te stellen, mocht dat nodig zijn. Bij mij is het een groot succes en er wordt dan ook regelmatig gevraagd: ‘Juf, gaat u straks weer zo’n verhaal vertellen?!’

 

Hoe ben ik hier opgekomen? Mijn moeder is dirigent en in een kerkdienst werd een super mooi verhaal voorgelezen (kan je ook niet wachten? klik dan snel hier om het verhaal zelf te lezen!). Ik vond dat de moraal in dit verhaal zo mooi was, dat ik het graag met mijn klas wilde delen. Dit verhaal is een typisch voorbeeld van ‘wie goed doet, goed ontmoet’. Omdat de kinderen zo enthousiast waren en bleven vragen naar verhalen, heb ik inmiddels een heel groot bestand vol inspirerende verhalen, waar de leerlingen van smullen!

 

Vandaag het allereerste verhaal, waardoor ik op dit idee gekomen ben. Het verhaal heet ‘Een glas melk’ en het spreekwoord dat erbij hoort is ‘Wie goed doet, goed ontmoet’

 

Ik hoop dat de kinderen uit jouw klas net zo enthousiast reageren!

Dit verhaal kun je komende vrijdag in ieder geval al vertellen aan je klas 🙂 en ik hoor natuurlijk heel graag wat de reacties van de kids waren en wat jij er zelf van vond!

Liefs,

Juf Sylvia

 

PS: om te bewijzen dat het véééél leuker is om het verhaal te vertellen, heb ik op mijn facebookpagina Juf Sylvia een geluidsfragment geüpload van de eerste keer dat ik dit verhaal vertelde aan mijn toenmalige stageklas. Als je het vergelijkt met het geschreven verhaal, zie je veel verschillen, maar de moraal blijft hetzelfde en ik heb het vol overtuiging kunnen vertellen 🙂

Geschreven door

Geef een reactie