Stellen – Brief aan jezelf in de toekomst

Hoi!

 

Stelopdrachten…

Je kunt ze zo leuk maken als je zelf wilt. Dit is zeker een van mijn favorieten!

Aan het begin van het schooljaar laat je de kinderen een brief schrijven aan zichzelf in de toekomst.

Ik laat ze de brief meestal sturen aan zichzelf in groep 8, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het einde van het schooljaar de brief te openen.

Voordat de kinderen beginnen met het schrijven van de brief, laat je eerst de powerpoint zien. Hierin zit het verleden, heden en de toekomst.

Je begint bij het verleden. Laat de kinderen een herinnering uit het verleden bedenken en met een coöperatieve werkvorm met elkaar delen. Binnenkring, buitenkring bijvoorbeeld.

Vervolgens ga je naar het heden, het nu. Dit kan heel snel veranderen, want als je dit nu leest, is het eigenlijk alweer verleden tijd en heb je het gelezen. Leg hierbij uit dat je het hele schooljaar ook als het heden, het nu, kunt zien.

Dan komen we bij de toekomst, die kan niemand voorspellen, maar je kunt er wel over fantaseren!

Op de laatste pagina in de powerpoint staat de opdracht uitgewerkt met de punten die in de brief moeten. Deze kun je natuurlijk naar behoefte aanpassen.

 

Mijn ervaring is dat de kids het schrijven van de brief al super leuk vinden en het openen van de brief na zo’n lange tijd stiekem nog leuker. Ik vind het zelf als leerkracht ook super leuk om te lezen wat de kids hebben geschreven. Zo schreef een leerling van mij vorig schooljaar: ‘als je nu rookt, moet je jezelf echt met dit blaadje slaan’. Heerlijk om te lezen en ook super leuk om te zien hoe ieder kind terug te vinden is in zijn of haar brief.

 

Klik hier voor de powerpoint. Veel plezier met de ‘brief aan jezelf in de toekomst les’!

 

Liefs,

Juf Sylvia

 

Geschreven door

Geef een reactie