Argumenteren – Morele dilemma’s

Hoi!

 

Vandaag vind je een les waarin argumenteren belangrijk is, met als thema: morele dilemma’s.

Ik heb een powerpoint gemaakt die je bij deze les kunt gebruiken. Deze powerpoint vind je hier.

 

Eerst les je aan de klas uit wat een moreel dilemma is; het is niet meteen duidelijk welke keuze gemaakt moet worden en wat goed of slecht is.

Daarna oefen je samen met de klas, om te kijken of ze het snappen. Let hierbij voor op de argumentatie; waarom vind je dat? Dit doe je met de stelling: als iemand arm is, mag hij best wel een broodje stelen.

 

Dan leg je het Heinz dilemma uit. Dat gaat als volgt:

Heinz zijn vrouw is heel erg ziek, zo ziek zelfs dat ze dood zal gaan en er is maar 1 medicijn op de wereld dat haar weer beter kan maken. Maar dit medicijn is maar verkrijgbaar bij 1 dokter en die dokter verkoopt dat medicijn voor heel veel geld. We voor 10 keer zoveel als het medicijn eigenlijk waard is. Nu heeft Heinz helemaal niet zoveel geld. Dus als het nacht is, sluipt hij naar het huis van de dokter en hij steelt het medicijn. Nu is de vraag: mag Heinz het medicijn stelen? Waarom wel of niet?

In mijn ervaring zijn de kinderen na het horen van dit morele dilemma heel enthousiast en willen ze heel graag hun mening geven. Daarom kun je de kinderen in tweetallen laten overleggen. Laat ze hun mening geven en deze ook onderbouwen. Je kunt ook nog wisselen van tweetallen. Daarna kun je het klassikaal terugpakken door te vragen wie een argument kan delen.

Als de kids het lastig vinden om op hun beurt te wachten, kun je hierbij de ‘praat-pen’ gebruiken. Degene die de pen heeft, mag spreken, de rest van de kinderen luistert mee. De leerkracht geeft de ‘praat-pen’ steeds aan een andere leerling.

Ter verdieping kunnen de leerlingen nog dit werkblad invullen. Hierop staan nog verdiepingsvragen waarbij ook rekening mee gehouden kan worden om te bepalen of Heinz het medicijn wel mag stelen of juist niet. Maakt de leeftijd van de vrouw bijvoorbeeld uit? Maakt het uit of Heinz en zijn vrouw kinderen hebben? Of maakt het uit hoe hoog de straf is?

 

De keren dat ik deze les heb gegeven was de betrokkenheid extreem hoog! De kids wilden allemaal graag hun mening delen en ik was elke keer weer verrast met welke argumenten ze kwamen. Soms kwamen ze namelijk met argumenten waar ik nog niet over na had gedacht.

Zo was er bij mij in de klas een leerling die opmerkte dat het niet echt uit maakte, want als Heinz het medicijn niet zou stelen, dan zou zijn vrouw dood gaan, dus hadden de kinderen geen moeder meer (hij ging er vanuit dat er kinderen waren). Maar als hij het wel zou stelen, dan zou hij opgepakt worden en naar de gevangenis gaan, dus dan hadden de kinderen geen vader meer.

 

Ik vind het heerlijk om te zien hoe creatief de kinderen zijn met hun argumenten.

 

Ik hoor graag of jij opvallende of verrassende argumenten hebt gehoord!

 

Liefs,

Juf Sylvia

Geschreven door

Geef een reactie